Nasi najmłodsi klienci mają szczególne wymagania, o które potrafimy zadbać jak nikt!
Karmienie okresie niemowlęcym i w pierwszych latach życia jest szczególnie ważne, kształtujemy w dziecku zdrowe nawyki poznawczo-żywieniowe, wyrabiamy preferencje kulinarne, a co najistotniejsze, przez prawidłowe żywienie, zapewniamy  stabilny i zdrowy rozwój.
Żłobek czy klub dziecięcy to miejsce, w którym Wasze Pociechy spędzają większą część swojego dnia, to właśnie tutaj Dziecko będzie w stanie nauczyć się koordynacji ruchowo-wzrokowej, samodzielności jedzenia i mobilizacji poznawczej, integracji w grupie rówieśników, adaptacji przed kolejnym etapem, jakim jest przedszkole. 


Aby skutecznie realizować swoją misję karmienia najmłodszych  dzieciaków,  przez lata uczyliśmy się myśleć tak, jak - myślą Dzieci. Dostrzegliśmy, że dzieci przebywające w grupie obserwują się wzajemnie i chętnie powtarzają po sobie czynności. Wspólne jedzenie to obopólna edukacja, dziecko w grupie jest bardziej podatne na wprowadzane „nowości”. Z powodzeniem rozszerzamy więc dietę. Od spróbowania do zaakceptowania lub polubienia nowego dania mija czasem sporo czasu, ale jest to naturalny proces, którego nie można zaniechać. Badania naukowe pokazują, że akceptacja nowej potrawy wymaga wielokrotnej ekspozycji – nawet do 15 razy.

Czy kolor zielony na talerzu musi kojarzyć się dziecku źle? 
W Garkuchni – Gotujemy Dla Dzieci udowadniamy, że nie! 
Nauka o chromoterapii potwierdza, że przy wyborze pożywienia kierujemy się zmysłem widzenia, to prawda, że kolor wzbudza nasz apetyt, u dzieci to decydujący czynnik mający realny wpływ na wybór i upodobanie danego produktu żywieniowego. 
Tworząc menu jako jednym z wielu decydujących czynników jest prawidłowy dobór kolorystyczny dań. Pomarańczowe marchewkowe puree ociepla potrawę, pobudza apetyt i wytwarza pozytywne emocje, to połączenie żółtego i czerwonego dwóch dominujących kolorów odpowiedzialnych za energię. Zielony natomiast odbierany jest przez umysł dziecka jako kolor chłodny i niesłodki, u nas latem zielone koktajle z kiwi i gruszką uczą i zachęcają dziecko do przekonywania się, że zielone produkty nie są złe. 


Gwarancja jakości, certyfikaty, Rozporządzenia
Gotując, bazujemy na najnowszych normach i rekomendacjach dla danej grupy wiekowej w tym dzieci (1-3 lat), w tym na Rozporządzeniu Ministra Zdrowia art. 22, znowelizowanej ustawy o opiece nad Dziećmi w wieku do lat 3, ( Dz. U z 2017 r. Poz 1428) dot. żywienia, nadzorze Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożonemu systemowi Haccap.
Używamy produktów certyfikowanych, ekologicznych i zatwierdzonych do używania przez Instytut Matki i Dziecka.
Jadłospis opracowywany jest na podstawie współpracy z dietetykiem - Sylwią Turczyńską oraz pracującymi w firmie technologami żywności i żywienia, jest też sezonowy, adekwatny do pory roku. 
Nieustannie poszerzamy wiedzę z zakresu żywienia najmłodszych dzieci, pracujemy na wysokiej klasy sprzęcie gastronomicznym oraz wykorzystujemy zdrowe techniki kulinarne: gotowanie na parze/ blanszowanie/ gotowanie metodą sous vide/ grillowanie/ pieczenie.
Realizujemy wszelkiego rodzaju diety i nietolerancje pokarmowe – potwierdzone zaświadczeniem od lekarza.

DZień Ziemniaka w Montessori PreSchool

System cateringowy = Współpraca z placówką = Współpraca z rodzicami
Na co dzień jesteśmy w stałym kontakcie z placówkami, rozmawiamy o praktyce jedzenia, informujemy się nawzajem odnośnie preferencji dzieci, staramy się eliminować problemy, uczymy i pokazujemy sobie nawzajem metody, dzięki którym dzieci chętnie jedzą.
Organizujemy akcje promujące zdrowy styl żywienia, pikniki, spotkania edukacyjne.

Image