Gotujemy dla dzieci w Przedszkolach i Szkołach
Jeden rozmiar nie pasuje do wszystkich!
Dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym rosną jak na drożdżach! Potrzebują różnych składników i odżywczych produktów, takich jak produkty pełnoziarniste, białko, ryby - odpowiednie kalorie oraz oczywiście świeże owoce, warzywa, aby rosnąć i rozwijać się prawidłowo.
Dbamy o te zróżnicowane potrzeby tworząc jadłospis we współpracy z dietetykiem - Sylwią Turczyńską. Uwzglęniamy także upodobania dzieci. Jednocześnie wprowadzamy nowe dania z kuchni świata, zabierając dzieci w kulinarną podróż po świecie.
Wspólne jedzenie to także edukacja.
Zwłaszcza dzieci przedszkolne wciąż uczą się samodzielności podczas jedzenia. Dla uczniów wspólny obiad to moment przerwy od nauki, ale dzięki uwadze nauczycieli, to także dobry moment na utrwalanie zasad savoir-vivre'u, szacunku dla pożywienia i innych osób obecnych przy stole. Dlatego też wkładamy dużo pozytywnej energii w przygotowanie posiłków. Zapoznajemy się z naszymi młodymi klientami, nie jesteśmy anonimowi! Rozumiemy, że nie wszystko wszystkim smakuje, jednocześnie zachęcając do próbowania nowości.
Gwarancja jakości, certyfikaty, Rozporządzenia
Gotując bazujemy na najnowszych normach i wymaganiach dla żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w przedszkolach i szkołach, podlegamy nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożonemu systemowi Haccap. Używamy produktów certyfikowanych, ekologicznych i zatwierdzonych do używania przez Instytut Matki i Dziecka.
Jadłospis opracowywany jest na podstawie współpracy z dietetykiem - Sylwią Turczyńską oraz pracującymi w firmie technologami żywności i żywienia, jest też sezonowy, adekwatny do pory roku. Nieustannie poszerzamy wiedzę z zakresu żywienia najmłodszych dzieci, pracujemy na wysokiej klasy sprzęcie gastronomicznym oraz wykorzystujemy zdrowe techniki kulinarne: gotowanie na parze/ blanszowanie/ gotowanie metodą sous vide/ grillowanie/ pieczenie.
Realizujemy wszelkiego rodzaju diety i nietolerancje pokarmowe – potwierdzone zaświadczeniem od lekarza. Zapoznaj się z naszym przykładowym dziennym jadłospisem.
System cateringowy = Współpraca z placówką = Współpraca z rodzicami
Na co dzień jesteśmy w stałym kontakcie z placówkami, rozmawiamy o praktyce jedzenia, informujemy się nawzajem odnośnie preferencji dzieci, staramy się eliminować problemy, uczymy i pokazujemy sobie nawzajem metody, dzięki którym dzieci chętnie jedzą.
Organizujemy akcje promujące zdrowy styl żywienia, pikniki, spotkania edukacyjne.