dekalog żywienia według garkuchni


ZBILANSOWANE MENU

Zacznijmy od tego, że posiłki które spożywa dziecko powinny dostarczać odpowiedniej ilości energii, białka, tłuszczów i węglowodanów, a także witamin i składników mineralnych. Powinny być zatem pełnowartościowe i urozmaicone. Mała różnorodność diety to jeden z najczęstszych błędów w żywieniu małych dzieci.

W naszym menu stawiamy na różnorodność, którą stopniowo wprowadzamy w życie!

WODA

Kolejną istotna rzeczą jest to, że dziecko od najmłodszych lat powinno być przyzwyczajane do picia wody. Kolorowe słodzone napoje, woda smakowa nie powinny być obecne w diecie dziecka. Są to produkty wysokokaloryczne. Spożywanie napojów zawierających cukier zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości i próchnicy zębów dziecka. Według najnowszych zaleceń, w diecie dziecka do pierwszego roku życia soki nie powinny występować, a dziecko w wieku 1-3 lat może wypić do 120 ml (pół kubeczka) soku dziennie. W żłobku woda powinna znajdować się w miejscu widocznym dla dzieci. Warto by opiekunowie zachęcali do jej picia.

W naszym menu proponujemy zdrowe kompoty naturalnie słodzone mieszankami owoców sezonowych, białkowe koktajle, wodę smakową i ziołowe herbatki.

SÓL I CUKIER NA CENZUROWANYM

Prawidłowe żywienie dzieci obejmuje ograniczenie w jego diecie soli i cukru. Podawanie soli i cukru małym dzieciom jest dużym problemem w Polsce: aż 83% małych dzieci dostaje posiłki dosalane a 75% spożywa za dużo cukru!

W naszym menu stawiamy na świeże i suszone zioła, sól o obniżonej zawartości sodu z potasem, cukier w postaci naturalnej, dosładzamy miodem, stewią czy przetartymi owocami.

JAKOŚĆ PRODUKTU

Posiłki dla dzieci powinny być przygotowane wyłącznie z wysokogatunkowych produktów spożywczych: mleka i przetworów mlecznych, pełnowartościowych produktów zbożowych, mięsa, ryb, warzyw i owoców. Bardzo ważna jest podaż odpowiedniej jakości tłuszczu, w tym źródeł kwasów tłuszczowych, zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Bazujemy na certyfikowanych produktach zatwierdzone przez Instytut Matki i Dziecka. Współpracujemy z lokalnymi sprawdzonymi dostawcami żywności.

ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWE

Alergie lub nietolerancje pokarmowe to przypadłość, która niestety nie omija najmłodszych. Mamy na uwadze takie szczególne potrzeby dziecka i w miarę możliwości dostosowujemy jadłospis. Rodzice mogą mieć pewność, że dziecko będzie miało zapewnione odpowiednie żywienie, mimo ograniczeń w diecie.

Realizujemy różne diety eliminacyjne: wegetariańskie, bezmleczne, bezglutenowe, pokarmowe, itp. – potwierdzone zaświadczeniem od lekarza.

KULTURA przygotowania i SPOŻYWANIA POSIŁKÓW

Przyjazna atmosfera to klucz do sukcesu w każdym miejscu, dlatego powinna ona panować także w kuchni raz jadalni. W każdej sytuacji, począwszy od najmłodszych wychowanków żłobka, przez przedszkole po starsze dzieci w szkole, to dziecko decyduje czy zje i ile. Opiekun pomaga w nauce jedzenia, zachęca by jeść samodzielnie, by próbować nowych smaków, szanować jedzenie. Nigdy jednak nie karze, ani nie nagradza dziecka za to że odmówiło jedzenia. Wychwalanie dziecka za zjedzenie całej porcji lub ganienie, gdy porcja pożywienia nie została do końca zjedzona może już na wstępie zaburzać mechanizm samokontroli łaknienia.

Gotujemy Dla Dzieci z uśmiechem i pozytywną energią! Każdy nasz pracownik ma przyjazne usposobienie do Dzieci, każdy jest ciocią i wujkiem Waszych pociech. Mamy z dziećmi stały kontakt, zawieramy przyjaźnie i umowy, które z powodzeniem zdają egzamin 😊  

ANGAŻOWANIE RODZICÓW

Spotkania informacyjne na temat żywienia czy indywidualne rozmowy to ważny element współpracy firmy cateringowej z rodzicami. Chętnie angażujemy się w przygotowanie poczęstunku np. podczas organizowanych przez placówkę pikników, to świetna okazja do spotkania się.

Garkuchnia jest do Państwa dyspozycji, odpowiemy na wszelkie pytania dotyczące żywienia, jesteśmy po to aby z Państwem wypracowywać wspólny cel. Prawidłowe żywienie dzieci jest przecież najważniejsze.